به گزارش مشرق، در ادامه مخالفتهای دولتهای روسیه و چین با تلاشهای غیرقانونی رژیم آمریکا برای بازگرداندن تمام تحریمهای لغو شده سازمان ملل علیه ایران ذیل توافق هستهای، این بار وزرای خارجه دو کشور دست به قلم شدند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، با نزدیک شدن به موعد انقضای تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت (هجدم اکتبر، بیستوهفتم مهر) و افزایش تلاشهای آمریکا برای تمدید این تحریم یا بازگرداندن تحریمهای قبلی سازمان ملل، روسیه و چین نیز وارد عمل شده تا با استفاده از یک دیدگاه حقوقی ۵۰ ساله، مانع موفقیت واشنگتن در این موضوع شوند.
بیشتر بخوانید:
نمایندگی آمریکا در سازمان ملل طی روزهای گذشته، ضمن متهم کردن تهران به نقض قطعنامه ۲۲۳۱، پیشنویس طرحی را میان شماری از اعضای شورای امنیت توزیع کرده که خواستار تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران است. تحلیلگران بر این باورند که دولت آمریکا تنها میتواند امیدوار به جلب حمایت فرانسه، بریتانیا و آلمان به عنوان سه عضو اروپایی برجام باشد. چین و روسیه به عنوان دو عضو دارای حق وتو در شورای امنیت به احتمال زیاد با هر گونه تلاش از سوی آمریکا برای تمدید این تحریمها مخالفت خواهند کرد.
به نوشته رویترز، «وانگ یی» وزیر خارجه چین و «سرگئی لاوروف» همتای روسی او در نامههایی جداگانه به ۱۵ کشور عضو شورای امنیت و همچنین «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل، تلاشهای آمریکا علیه ایران را به دلیل خروج یکجانبه این کشور از توافق هستهای و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مردود و غیرقابل قبول دانستند.
وانگ در این نامه که به تاریخ هفتم ژوئن نوشته شده، تصریح کرد: «ایالات متحده بعد از کنار کشیدن، دیگر عضوی از برنامه جامع اقدام مشترک (توافق هستهای) نیست و هیچ حقی برای درخواست از شورای امنیت جهت فعالسازی [مکانیسم] بازگشت [تحریمها] ندارد».
بر این اساس، لاوروف نیز با بیان اینکه برجام و قطعنامه ۲۲۳۱، یک موجودیت واحد را تشکیل میدهند و نمیتوان آنها را جداگانه در نظر گرفت، تاکید کرد ایالات متحده به صورت یکجانبه از توافق هستهای ایران و شش قدرت جهانی خارج شد و اکنون هیچ حق قانونی برای تلاش جهت استفاده از قطعنامه ۲۲۳۱ برای تداوم نامحدود تحریم تسلحیاتی ایران ندارد.
به نوشته رویترز، لاوروف همچنین به یک دیدگاه حقوقی با قدمت ۵۰ ساله متوسل شد که میگوید: «دادگاههای بینالمللی میگویند اگر یک طرف از توافقی خارج شود یا تعهداتش ذیل آن را انجام ندهد، نمیتواند از حقوقی که ذیل آن رابطه داشت، برخوردار شود. ایالات متحده قطعنامه شورای امنیت را نقض کرد و از اجرای توافق هستهای امتناع ورزید، پس امکان استفاده از بندهای احیای [تحریمها] را از دست داد».
بر اساس یکی از بندهای قطعنامه ۲۲۳۱ که از سال ۲۰۱۶ میلادی اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمی منع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال ۲۰۲۰ (اواخر مهر ماه ۱۳۹۹) منقضی میشود و پس از آن ایران امکان خرید جنگافزار از دیگر کشورها را خواهد داشت.
بامداد امروز نیز «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه با هشدار درباره عواقب وخیمی که تفسیر به رأی آمریکا از توافق هستهای ایران خواهد داشت، گفت بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه تهران، منجر به بحران در شورای امنیت میشود.